Magazine

Terugblik op het grootste congres ooit

Artikel

Terugblik op het grootste congres ooit

Het congres is alweer even geleden, maar het was zo’n succes dat we samen met enkele bezoekers nog graag even terugblikken. GroenLinks Magazine sprak met nieuwe leden, diehard congresgangers én leden van andere partijen. Over een ding waren ze het eens: de sfeer was goed, de opkomst enorm en een prachtige beweging was voelbaar. Op naar 15 maart.

Door Patrick Rijke en Martijn Schackmann

Annerijn Vink

“Ik heb me verbaasd over het aantal moties en het tempo waarin deze behandeld werden, maar vond het leuk om over zoveel verschillende onderwerpen te kunnen meepraten en meedenken. De MeetupXL was een mooie manier om het congres energiek af te sluiten, met de muziek en de goede speech van Jesse. Tijdens de borrel viel me op dat er veel jonge mensen waren. Iedereen was gekomen om elkaar te ontmoeten en om bij te praten over de plannen voor de verkiezingscampagne. Ik kreeg er veel energie van!”

 

Gerard Oosterwijk

“Ik was echt onder de indruk van de hippe congreslocatie en hoeveel mensen er waren. De sfeer was top. Ik kwam als PvdA-lid buurten, mede omdat ik vanuit de beweging Positief Links werk maak van linkse samenwerking van onderop. De oproep om als links na de verkiezingen samen op te trekken, was dan ook koren op mijn molen. Het verraste me hoe positief er werd gereageerd op een sympathisant van een andere partij. Superleuke tolerante mensen die GroenLinksers! Wat ik miste was een wandelgangenprogramma, waarin je zelf mee kon doen aan inhoudelijke discussies. Zo plenair kun je niet echt meediscussiëren.”

 

Mariska Schulte

“Mijn eerste congres is ontzettend goed bevallen. Ik had van tevoren niet echt een verwachting, maar was wel benieuwd hoe de sfeer zou zijn binnen de partij. En die was goed, vanaf het begin voelde ik me direct welkom, er hing een open en vriendelijke sfeer.

De locatie voor het congres vond ik top! Het enthousiasme waarmee ik op Utrecht Centraal werd opgewacht en richting de pendelbussen werd verwezen was aanstekelijk. Kortom, mijn eerste congres was een mooie ervaring. Ik ben enorm gemotiveerd om mezelf nog meer in te zetten voor de partij!”

 

Vincent Gerez

“Vorige zomer ben ik lid geworden van GroenLinks. Ik wilde meer betrokken worden bij de samenleving. Het bijwonen van dit congres is het eerste echte wat ik als lid doe. Ik heb er erg naar uitgekeken. Met twee vrienden hebben ik me over moties uitgelaten en we hebben ons laten inspireren door de MeetupXL. Hoewel de speech van Jesse mooi was, is het gemak waarmee grote amendementen werden aangenomen mij het meest bijgebleven. Zo hebben we met maar tweeduizend mensen besloten dat de staat geen speciaal onderwijs meer moet steunen en dat het referendum geen goed middel is voor volksraadpleging. Het was gek om het stemproces van zo dichtbij mee te maken.”

 

Jeremy Bierbach en Daphne Meijer

“Het is mijn zesde congres sinds ik in 2010 lid ben geworden. Ik ben blij dat we Liesbeth van Tongeren met het ledenreferendum toch nog op de de lijst hebben gekregen. Zoals we dat vroeger deden, stemmen voor de lijst op het congres, vond ik verschrikkelijk. Vernederend voor de kandidaten, teveel een momentopname en makkelijk manipuleerbaar, bijvoorbeeld door honderd aanhangers uit je afdeling mee te nemen”, vertelt Daphne. Samen met Jeremy zit ze in de werkgroep Kleurrijk Platform. Jeremy: “In de partij gaat het op het gebied van migratie, discriminatie en diversiteit de goede kant op. Er zijn dit congres goede amendementen aangenomen. De lijst was kleurrijk, maar kon nóg diverser: méér zwart en wit, jong en oud, Zeeuwen en Groningers. Het Caribisch gebied is ondervertegenwoordigd. Iemand bij de Tweede Kamerfractie met een Afro-Caribische achtergrond zou de blik verruimen.”

 

Liesbeth Sixma

“Ik ben nu een jaar lid van de partij, dit is mijn tweede congres. Over twee jaar ga ik met pensioen, dan verwacht ik meer tijd en ruimte in mijn hoofd te hebben om echt actief te worden. Ik ben geen echte actievoerder. Ik maak me wel zorgen over de harde toon in ons land. Er mag weer meer poëzie in de taal en het gaat me te weinig over belangrijke onderwerpen zoals klimaatverandering. Dit congres staat voor mij in het teken van: samen staan we sterk en kiezen we een richting.”

 

Robbert van Erk

“De opkomst is groot! De sfeer is goed. Ik ben al bijna twintig jaar lid, sinds 1998. Op het Bevrijdingsfestival vroeg ik om wat informatie en sindsdien is dit mijn partij. Ik help in Rotterdam met de campagne. In de loop der jaren is dat veranderd. Nu hebben we de canvas-App erbij waarmee we kunnen zien waar de kansrijkste straten voor GroenLinks zijn en welke we al gehad hebben.”

 

Deel dit artikel